Ikäihmisten asumispalvelut ovat kaikille mahdollisia

Alla Aamulehden mielipidepalstalla 23.3.2013 julkaistu minun ja vs. tilaajapäällikkö Anniina Tirrosen kirjoitus:

 

Ikäihmisten asumispalvelut mahdollisia kaikille

Terhi Kiemunki kirjoitti Lukijalta-palstalla 17.3.2014 ikäihmisten hoivapaikoista, maksuista ja asumispalvelujen hankinnasta. Kiemungin mukaan näyttää siltä, että asumispalvelut hankittaisiin jatkossa vain yksityisiltä palveluntuottajilta.

Tampereen kaupunki on hyvinvointisuunnitelmassaan tehnyt linjauksen, jonka mukaan kaupungin oma tuotanto tuottaa uusista tehostetun palveluasumisen paikoista 55 prosenttia vuosina 2014­–2017. Loput paikoista hankitaan yksityisiltä palveluntuottajilta.

Yksityiset palveluntuottajat valitaan kilpailutuksella tai niiden on hakeuduttava palvelusetelituottajaksi. Valinnassa merkitystä on palvelujen hinnalla ja laadulla, ei yhteisön uskonnollisella tai poliittisella taustalla tai sillä, onko kyseessä yritys vai yhdistys. Yhteisö ei voi saada kaupungilta toiminta-avustusta niihin toimintoihin, joita kaupunki ostaa yhteisöltä ostopalveluna tai palvelusetelillä.

Tampereella on tällä hetkellä oman tuotannon tuottamana 545 vanhainkotipaikkaa, 114 tehostetun palveluasumisen paikkaa ja 469 ikäihmisten sairaalapaikkaa. Ulkoa hankitaan yli tuhat paikkaa tehostettua palveluasumista.

Asiakasmaksu tehostetussa palveluasumisessa on keskimäärin 750 euroa kuukaudessa. Lisäksi asiakas maksaa vuokran ja lääkkeet. Maksut vaihtelevat asiakkaan tulojen mukaan, mikä mahdollistaa myös varattomien ja vähävaraisten palveluasumisen. Kaupungille tehostetun palveluasumisen paikka maksaa runsaat 3500 euroa kuukaudessa.

Palveluasumisen asiakasmaksuista Tampereella päättää ikäihmisten palvelujen lautakunta, ja ne ovat muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna varsin kohtuullisella tasolla. Lautakunnan jäsenenä Kiemunkikin voi vaikuttaa asiakasmaksuihin, kuten myös hankinnan linjauksiin.

Tampereen kaupunki lisää kotihoitoa ja muita kotiin annettavia palveluita – ja kehittää myös uusia palveluja kotiin. Esimerkiksi tämän vuoden helmikuussa käynnistyi kotikuntoutus ja kotihoidon geriatripalvelujen pilotti kotihoidon itäisellä alueella.

Ikäihmisten palveluja Tampereella valvoo paitsi Tampereen kaupunki ja erityisesti sen ohjaus- ja valvontaryhmä myös valtion viranomaiset aluehallintovirasto ja Valvira.

 

Mikko Aaltonen

Apulaispormestari

 

Anniina Tirronen

Vs. tilaajapäällikkö

 

Tampereen kaupunki

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *