Kaupunginvaltuuston kokous 16.1.2012

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui 16.1.2012. Kokouksen esityslista oli melko lyhyt ja kokouksen olisi voinut olettaa olevan melko nopea ja yllätyksetön. Toisin kävi.

Kokouksen alussa käsiteltiin kaavoja joista ainoastaan Lielahti-talon kaava aiheutti keskustelua. Lielahti-taloon on tarkoitus tuoda julkisia palveluita kaupallisten palveluiden keskelle. Hanke on ihan hyvä vaikka julkisten palveluiden tuominen kaupalliseen tilaan ei aina ole ihan yksinkertainen juttu. Itse korostin keskustelussa sitä, että kiinteistöä ei ole aikomus rakentaa kaupungin toimesta vaan siihen mennään ikään kuin vuokralle kiinteistö-leasing-järjestelyllä. Tämä järjestelyn taloudellisista vaikutuksista ei ole selvitystä. Onneksi rahoituksesta ei päätetty nyt. Kaavaa emme Vasemmistoliiton ryhmässä vastustaneet.

Käsittelyssä oli myös Minna Sirnön hyvä valtuustoaloite Tampereen kaupungin perustamien neuvostojen ja Alvarien kuulemisesta. Kommentoin aloitetta ja korostin sitä, että nämä toimielimet on perustettu kaupunkilaisten vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi joten niille pitäisi saada enemmän huomiota.

Aila Dundar-Järvisen päihde- ja mielenterveyspalveluihin liittyvästä aloitteesta keskusteltiin pitkään. Hyvä olikin asia on tärkeä.

Pitkän keskustelun aiheutti Dundar-Järvisen toinen aloite julkijuopottelun ja häiritsevän käyttäytymisen vähentämiseksi kaupunkialueella. Aloite oli hyvä ja tehty tärkeästä asiasta. Vasemmistoliiton valtuustoryhmäkin haluaa ratkaisuja keskustan rauhattomuuteen ja ihmisten kokemaan turvattomuuteen. Ennen kokousta oli valtuustoryhmille tiedotettu, että Dundar-Järvinen esittää aloitetta palautettavaksi valmisteluun. Tämä sopi kaikille ryhmille koska aloitteen vastauksessa ei tuotu esille ratkaisuja ongelmaan.

Puolituntia ennen kokousta Dundar-Järvinen kuitenkin päätti lisätä palautus esitykseen, että Tampere alkaa käyttämään kaupungin järjestyksenvalvonnassa yksityisten vartiointiliikkeiden vartijoita. Tätä esitystä ei olisi pitänyt hyväksyä jo sen vuoksi että ryhmillä ei ollut aikaa keskustella asiasta. Vasemmistoliiton ryhmän enemmistö päätti vastustaa palautusta vartijoiden palautusesitykseen lisäämisen vuoksi.

Vartijat eivät ratkaise julkijuopottelua ja häiritsevää käyttäytymistä. Suomessa järjestyksen valvonta kuuluu poliisin tehtäviin ja meillä suomalaisilla on oikeus olettaa, että poliisi hoitaa tehtävänsä. Me voimme vaatia sitä. Järjestyksen valvontaa ei saa ulkoistaa yksityisille firmoille.

Vartijoiden toimivalta ei myöskään riitä ongelman ratkaisuun koska he eivät ole poliiseja. Vartija voi suojata henkilöitä tai omaisuutta mutta ei voi valvoa julkista järjestystä. Vartija ei voi poistaa juopottelijoita puistosta, hän ei voi kaataa alaikäisten juomia maahan tai tarkastaa kenenkään reppua päihteiden löytämiseksi. Vartija ei voi viedä ketään putkaan vaan hänen on häiriötilanteissa soitettava poliisi. Vartijoiden tehon oletetaan siis perustuvan pelote- tai uhka vaikutukseen. En usko sen kuitenkaan toteutuvan koska häiriköt kyllä tietävät mitä vartijat saavat tehdä ja mitä eivät.

Todelliset ratkaisut ongelmaan olisivat sosiaali- ja päihdehuollossa sekä lasten suojelussa. Näihin on palveluihin XL:n valtakaudella ei vaan ole riittänyt rahoja. Vartijoihin rahaa näyttää kuitenkin riittävän.

XL-ryhmä vei kuitenkin muutosesityksen läpi demareiden tuella. Ihmettelen tällaista huonoa ja suoraan sanoen väärää päätöstä. Nyt vartijoiden tuloa Tampereen kaduille valmistellaan.

Kirjoitus on julkaistu myös Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän sivuilla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *