Keskustelussa on keskityttävä todellisiin ongelmiin

Keskustelu ikäihmisten palveluista Aamulehden mielipidepalstalla on jatkunut. Itseäni suututtaa tällainen vanhojen ihmisten tarkoituksellinen pelottelu. Heillä on ongelmia muutenkin eikä heillä ole tarvetta keksityille ongelmille.

Alla Pursiaisen ja Rauhalan kirjoitus Aamulehdessä 31.5.2016.

image

 

 

 

 

 

 

Alla minun ja Jouko Paukkerin 12.6.2016 julkaistu vastine.

image

 

 

 

 

 

 

Alla minun ja Jouko Paukkerin Aamulehteen lähettämä teksti jota oli jälleen hieman muokattu.

Palveluista keskusteltaessa on keskityttävä todellisiin ongelmiin

Sirpa Pursiainen ja Leena Rauhala kirjoittavat jälleen 31.5.2016 ikäihmisten palveluista. Aikaisemmissa kirjoituksissamme vastasimme ja oioimme heidän väitteitään. Viestimme ei näemmä mennyt perille ja nyt Pursiainen ja Rauhala perustelevat näkemyksiään muun muassa asiakirjoista etsimillään yksittäisillä asiayhteydestään irrotetuilla lauseilla.

Kirjoituksessaan he viittaavat Tampereen kaupungin vuoden 2016 talousarvioon. Aikaisemmassa kirjoituksessamme kerroimme jo kerran, että sairaalapalvelut siirtyivät ikäihmisten palveluiden budjetista terveyden ja toimintakyvyn edistämisen budjettiin. Kyse ei ole budjetin leikkaamisesta tai palveluiden vähentämisestä. Samat palvelut tuotetaan edelleen mutta toisessa organisaation osassa. Vuoden 2016 budjetti on vuoden 2015 budjettia suurempi. Pursiainen ja Rauhala johtavat omassa kirjoituksessaan lukijoita tahallaan harhaan antamalla ymmärtää, että palveluita olisi leikattu.

Aikaisemmassa kirjoituksessa jo totesimme, että Pursiaisen ja Rauhalan väitteet ikäihmisten asumispalveluiden määrän vähentämisestä eivät pidä paikkaansa. Vuosien 2013-2016 aikana tehostetun palveluasumisen paikkoja on lisätty kaupungin omaan tuotantoon 309 kappaletta. Tänä aikana muilta tuottajilta, kuten Tamperelaisilta järjestöiltä ostettujen paikkojen määrä on kasvanut 122 paikalla. Näiden paikkojen lisäksi ostetaan kymmeniä asumispaikkoja muun muassa palveluseteleillä. Samana aikana laitos- ja sairaalapaikkoja on vähennetty 321 kappaletta. Uusia tehostetun palveluasumisen paikkoja on siis tullut tähän mennessä yli sata kappaletta enemmän kuin mitä laitos- ja sairaalapaikkoja on vähennetty. Paikkamäärien lisäksi muutos on huomattava myös laadussa. Tehostetussa palveluasumisessa jokainen asukas saa oman huoneen ja wc:n toisin kuin laitos- ja sairaala-asumisessa jossa samassa huoneessa on useampi ihminen ja yhteiset wc:t ovat usein käytävillä.

Pursiainen ja Rauhala nostavat jälleen esille Aluehallintoviraston Tampereen kaupungin kotihoitoon tekemän tarkastuskäynnin. Kolmannen kerran toteamme sen tosiasian, että Tampereen kaupungin toiminnasta ei tarkastuskäynnillä löydetty huomautettavaa.

Ikäihmisten palveluissa on ongelmia ja paljon parannettavaa. Tampereella on tehty paljon työtä sen eteen, että kaupungissa olisi laadukkaat ja riittävät palvelut kaikille niitä tarvitseville. Työtä on kuitenkin vielä paljon edessä eikä tämä työ tule koskaan lopullisesti valmiiksi vaan palveluita on kehitettävä jatkuvasti. Me toivoisimme, että keskustelu palveluiden ongelmista käytäisiin oikeilla tiedoilla ja todellisista ongelmista eikä tarkoituksella keksityistä ongelmista.

Mikko Aaltonen
apulaispormestari

Jouko Paukkeri
puheenjohtaja, kotihoidon ja asumispalveluiden johtokunta

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *