Onko euron pelastamisessa järkeä? Miten käy Suomen talouden? Kuka maksaa verot?

Olen Vasemmistoliiton edustajana Aamulehden vaalikiertueen ensimmäisessä tapahtumassa Ravintola Ziberiassa Finlaysonilla 17.3.2011 klo 18.30. Kiertueen tapahtumissa on tarkoitus keskustella annetusta teemasta, paikalla on kansanedustajaehdokkaita keskustelemassa ja vastaamassa yleisön kysymyksiin. Ensimmäisen tapahtuman teemana on tämän kirjoituksen otsikko: Onko euron pelastamisessa järkeä? Miten käy Suomen talouden? Kuka maksaa verot?

Euron pelastamisessa on järkeä. Eurooppa tarvitsee edelleen yhtenäistä talousaluetta, -politiikkaa ja valuuttaa ollakseen globaalisti kilpailukykyinen talousalue. Talousalueesta vain pitää muokata toimiva ja varmistaa se että jotkin jäsenmaat eivät voi tuhlata toisten kustannuksella. Monet Euroopan maat ovat talouksina liian pieniä toimiakseen tehokkaasti. Euroopan unionin ydinmaat ovat harjoittaneet talousyhteistyötä toisesta maailman sodasta lähtien muodossa tai toisessa ja tästä yhteistyöstä on ollut kiistatonta hyötyä. Toimivan talousalueen muodostaminen vaatii kovempaa kuria ja todellista sanktioiden uhkaa niille valtioille jotka eivät noudata tehtyjä sopimuksia. Edellytyksenä voi myös olla joidenkin kriisimaiden erottaminen eurosta tai mahdollisesti koko unionista. Sopimuksia noudattavien maiden ei pidä enää maksaa sopimuksia rikkovien maiden laskuja. Suomalaisten veronmaksajien rahoilla ei tule enää tukea kriisimaiden eliitin kulutusjuhlia.

Suoman taloudelle voi käydä hyvin tai huonosti, jos nykyhallituksen linja jatkuu niin taloudelle käy huonosti. Suomen kansantalous on edelleen siedettävässä kunnossa oikeistohallituksen holtittomasta velanotosta huolimatta, velanotto on nyt saatava pysähtymään ja talous takaisin tasapainoon. Tämä on mahdollista ainoastaan veropolitiikan muutoksella niin, että verotusta muutetaan progressiivisemmaksi, pääomaveroa korotetaan ja varallisuusvero palautetaan. Oikeiston esille nostaman kestävyysvajeen on aiheuttanut oikeiston oma suurituloisia suosiva veropolitiikka. Harmaa talous syö myös verotuloja ja heikentää taloutta. Harmaan talouden kitkemisestä pitääkin tulla seuraavan hallituksen yksi päätehtävistä, toimintaan on myös osoitettava riittävät voimavarat.

Kuka maksaa verot? Työssäkäyvät hyvinvoivat suomalaiset – toivottavasti. Jotta voitaisiin maksaa veroja, on myös oltava tuloja. Jotta voisi olla tuloja, on myös oltava töitä. Suomalainen talous on muutoksessa. Suurten isoja joukkoja työllistävien yritysten merkitys tulee pienenemään ja pienten sekä keskisuurten kasvamaan. Vienti on Suomelle tärkeää ja vientiyritysten toiminnasta on pidettävä huolta. Uusien yritysten vientiponnisteluja on pyrittävä tukemaan. Harmaa talous syö Suomalaisten rehellisten yritysten kilpailukykyä joten harmaa talous on kitkettävä maasta. Suomen menestyksen edellytyksenä on osaava työvoima. Koulutusjärjestelmästä on pidettävä huolta peruskoulusta korkeakouluihin asti. Menestystä ei voida saavuttaa kilpailemalla määrässä vaan laadussa. Suomessa tulee panostaa erityisesti kehitys- ja tutkimustoimintaan sekä erikoistua aloille joissa voidaan kehittyä maailman huipulle.

2 Kommentit

  • hukassa 31/03/2011 07:28

    Äänestän ensimmäistä ehdokasta joka kertoo meille että verotuksen sijasta valtiontalous saadaan korjattua karsimalla valtion menoja. Kokonaisveroaste on yli 43 prosenttia ja silti asioita ei saada hoidettua. Rahaa tuhlataan mitä kummallisimpiin tukiaisverkkoihin joista suurimmasta osasta ei ole mitään hyötyä vaan ne ovat pelkkiä lypsykoneita. Kuinka korkealle veroaste pitää vielä nostaa ennen kuin mitta täyttyy. Kaikilla puolueilla ainoa ratkaisu tuhlaamisen lopettamiseksi tuntuu olevan veroasteen nosto.Säästöjen ei tarvitse kohdistua sosiaalisektoriin. Katsokaapa huviksenne kuinka paljon rahaa kylvetään kuolevaan metsäteollisuuteen. Valtionkoneissa on tällä hetkellä sama ongelma kuin isoilla yrityksillä. Työvoima pyramidi on väärinpäin. On paljon johtajia, pomoja ja asiantuntijoita suurella palkalla ja vähän henkilöitä jotka tekee varsinaiset työt.Päättäjien pitäisi pikkuhiljaa käsittää että kaikki mitä tehdään verovaroilla on veronmaksajien kukkarosta pois.

    • Mikko Aaltonen 03/04/2011 14:15

      Minä en halua lähteä kertomaan, että valtiontalous saataisiin verotuksen sijasta korjattua menoja karsimalla. Verotuksen uudistus ei välttämättä tarkoita veroasteen nostoa kaikille. Muuten olen kyllä monesta asiasta kanssasi samaan mieltä.

      Tukiverkon yksinkertaistaminen on oleellista. Tukiloukkuja pitää poistaa ja saada järjestelmä sellaiseksi, että työntekeminen on aina kannattavaa. Tähän Vasemmistoliitto pyrkii aloitteella alle 10 000 euron vuositulojen verottomuudella.

      Yritystukia on myös uudistettava. Tuille on syntynyt ”kanta-asiakkaita” ja järjestelmällä eli veronmaksajien rahoilla pidetään pahimmillaan yllä elinkelvottomia yrityksiä.

      Erityisen paljon samaa mieltä olen kanssasi siitä, että julkisella sektorilla on liikaa johtajia ja liian vähän käytännöntyön tekijöitä. Tampereella tilaaja-tuottaja-malli on lisännyt keskijohdon määrää ja samalla kustannuksia.

      Julkisella sektorilla toimitaan aina veronmaksajien rahoilla silloin rahoille pitää myös vaatia vastinetta.

      – Mikko Aaltonen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *