Pihlajalinnan ongelmat

Ongelmat Pihlajalinnan ylläpitämässä Pappilanpuiston tehostetun palveluasumisen yksikössä nousivat esiin SuPer-ammattiliiton toimesta. Pappilanpuistossa oli ollut yövuorossa vähemmän henkilökuntaa kuin yksikön toimilupa edellytti. Asia oli jo ennen tätä ollut Tampereen kaupungin tiedossa ja siihen oli puututtu.

Pihlajalinna tuli palvelutuottajaksi Pappilanpuistoon kilpailutuksen kautta. Kilpailutuksen järjesti Tampereen kaupunki. Kilpailutuksen tarjouspyynnössä todettiin, että aikaisemmalla palvelutuottajalla oli ollut yksikön kolmessa ryhmäkodissa yhteensä kaksi yöhoitajaa ja toimiva hoitajakutsujärjestelmä mutta todennäköisesti Valvira tulisi toimiluvan myöntämisen yhteydessä vaatimaan kolmea yöhoitajaa yksikköön. Näin kävikin toimiluvan myöntämisen yhteydessä, Valvira edellytti Pihlajalinnalta kolmea yöhoitajaa yksikköön. Pihlajalinnalla oli siis tiedossa, että yöhoitajia on oltava kolme. Tampereen kaupungin tietoon tuli, että yöhoitajia olisi kuitenkin tästä huolimatta liian vähän ja sen vuoksi kaupunki tekikin yhdessä Aluehallintoviraston kanssa tarkastuskäynnin Pappilanpuiston yksikköön elokuussa 2015 ja puute yöhoitajien määrässä todettiin. Tampereen kaupunki velvoitti Pihlajalinnaa korjaamaan yöhoitajien määrän kolmeen ja näin tapahtui. Yöhoitajien määrää seurattiin syksyn 2015 ajan eikä ongelmia ilmennyt.

Pihlajalinnan Pappilanpuiston yksikköön tehtiin uusi tarkastuskäynti joulukuussa 2015. Käynnillä ilmeni, että yöhoitajien mitoitus oli kunnossa mutta asukkaiden liikkumisvapautta oli rajoitettu. Liikkumisen vapaus on oleellinen osa tehostetun palveluasumisen ajatusta ja liikkumisen rajoittaminen on erityisen haitallista muistisairaille. Liikkumisen rajoittaminen on myös vanhuspalvelulakiin kirjatun itsemääräämisoikeuden vastaista. Tämä on myös Tampereen kaupungin ja Pihlajalinnan välisen sopimuksen vastaista ja kaupunki edellyttääkin, että liikkumisen vapaus turvataan jatkossa. Näiden ongelmien osalta kaupunki on ollut tiiviissä yhteydessä Pihlajalinnaan ja viimeisin tapaaminen pidettiin viime perjantaina.

Pihlajalinna ja SuPer kiistelevät tehdyistä irtisanomisista ja niiden perusteista. Tampereen kaupunki ei ole osapuoli tässä kiistassa. Tuomariksi työnantajan ja -tekijöiden väliseen kiistaan kaupungilla tai minulla ei ole oikeutta eikä halua. Kaupunki edellyttää, että Pappilanpuistossa asuvat tamperelaiset vanhukset saavat asiallista hoitoa Tampereen kaupungin ja Pihlajalinnan välisen sopimuksen mukaisesti. Toivotaan, että työrauha saadaan palautettua yksikköön mahdollisimman nopeasti – se olisi kaikkien ja erityisesti vanhusten etu.

2 Kommentit

  • ismo muurimaa 24/01/2016 09:19

    Suomalainen pessimismi on taas näin uudenvuodenpuheissa ja toimissa tullut näyttävästi esiin. Tällä seuraavalla hyvin pienellä videopätkällä youtubessa haluan positiivisesti tuoda esiin myös kaupungin
    tarjoaman ilmaisen hyvinvointipalvelun. Eikä se suinkaan ole sieltä pienimmästä päästä, vaan tuhansia tyytyväisiä ikäihmisiä 30v aikana palvellut toiminta. Puitteet ovat olleet suhteellisen pieniä, joten ”hiljaiseloa” on pitänyt pitää yllä. Mutta tällaisen toiminnan soisi laajamittaisemmin yleistyvän. Se jos joku on ennaltaehkäisevää terveyspalvelua syrjäytymisen estoa ja viihtyisyyttä.
    Jos asioissa jossain onkin korjaamisenvaraa, niin oikeinkin ollaan toimittu. Ja positiivisella asenteella saadaan epäkohtia jatkossakin kuntoon.

    Seuraava video on hyvin pieni katsaus työpajatoiminnasta Pispan Palvelukeskuksessa: terveisin puutyöohjaaja Ismo Muurimaa

    httpss://www.youtube.com/watch?v=Efjz3Vg0NTo

    • Mikko Aaltonen 24/01/2016 19:49

      Kiitos! Pispan työpajatoiminnasta olen kuullut aina hyvää palautetta mm. siellä vieraillessani. Tärkeää toimintaa jota voisi kyllä laajentaa muuallekin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *