Tänään pitäisi oikeastaan kirjoittaa Oulussa tehdystä kaasuiskusta, mutta pysyn kuitenkin kunnallispolitiikan alueella. Oulun tapahtumasta tullaan kirjoittamaan muualla ja paljon niin kuin pitääkin.
Tänään Aamulehdessä kirjoitettiin otsikolla: Jonkun on pelastettava kuntavaalit. Aamulehdelle näyttää edelleen jostakin syystä olevan ongelma neljän suurimman valtuustoryhmän tekemä sopimus siitä, että vaaleissa keskitytään siihen mihin kuuluukin eli valtuutettujen valitsemiseen. Argumentit joita kirjoituksessä käytettiin olivat samoja vanhoja joihin vastineita kirjoitin tässä samassa blogissa aikaisemmin (kirjoitus löytyy tästä). Kertauksena kuitenkin vielä:
- Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut, ei pormestaria – kuntalaki ei salli suoraa pormestarivaalia (ja kyllä, lakia voi puolestani muuttaa)
- Tämän vuoksi vaaleissa pitää keskittyä siihen mistä oikeasti päätetään eli valtuutettujen valitsemiseen eikä pormestaripeliin
- Voidakseen olla ehdolla pormestariksi on henkilön oltava ensin valtuutettu koska pormestari valitaan valtuutettujen keskuudesta. Ennen vaaleja pormestariehdokkaiksi asettuvilla on uhkana se, että he eivät tulekaan valituiksi valtuustoon (kuten viime vaaleissa yhdelle pormestariehdokkaalle kävi) eivätkä siten ole kelvollisia pormestariksi
Kirjoittamaan minut kuitenkin sai Aamulehdessä käytetty kieli. Kuntavaaleista ja pormestariehdokkaiden esiintulovaatomuksista kirjoittaessa käytetään ilmaisuja: ”demokratian aliarviointia”, ”kartelli”, ”pimityssopimus”, ”puhdasoppisuutta”. Tyyli on kuin netin keskustelupalstoilla. Mielipiteitä saa toki olla mutta voisiko niistä kirjoittaa edes jotenkin asiallisesti syyllistymättä tällaiseen tyylittömyyteen vai onko Aamulehden mielestä tosiaan niin paha asia, että Tampereen kuntapoliitikoilla on halua tehdä päätöksiä miten kaupungissa asioita hoidetaan.
Jätä kommentti