Valtionosuudet selittävät bruttoveroasteen erot

Aamulehti julkaisi tänään 5.8.2015 mielipidekirjoitukseni joka oli vastine lehden päätoimittaja Jorma Pokkisen kirjoitukseen.

Valtionosuudet selittävät bruttoveroasteen erot

Päätoimittaja Jorma Pokkinen kirjoitti Aamulehdessä sunnuntaina 2.8.2015 Tampereen kaupungin talouden tilanteesta. Kirjoituksessaan Pokkinen sanoo, että Tampereen kaupungin todellinen veroaste on 32,83 prosenttia. Hänen tietonsa pohjautuu netistä löytyvään Asukasomistajat-sivuston analyyseihin. Sivuilta löytyy kuvaaja Tampereen bruttoveroasteesta eli veroasteesta joka kaupungissa olisi jos valtiolta ei saataisi valtionosuuksia palveluiden järjestämiseen. Kyseessä ei siis ole veroaste jota Tampereen kaupungin asukkaat nyt maksavat. Pokkinen vertaa Tamperetta Espooseen jossa saman sivuston mukaan todellinen veroaste on 22,35 prosenttia. Lukujen ero johtuu siitä, että Espoo saa Tamperetta pienemmän määrän valtionosuuksia. Saman sivuston tietojen mukaan vastaavat luvut ovat Turussa 34,87 ja Jyväskylässä 33,74. Kunnallisveroprosentti on Tampereella tällä hetkellä 19,75 mutta kunnallisverotuksessa tehtävien tulovähennysten vuoksi tamperelaisten todellisuudessa maksama kunnallisvero on tällä hetkellä keskimäärin noin 14,5 prosenttia.

Hyvästä taloudenhoidosta Pokkinen nostaa esimerkiksi Hämeenkyrön jonka tekemistä uudistuksista Aamulehti uutisoi jokin aika sitten. Hämeenkyrö onkin hieno esimerkki siitä miten talouden suuntaa voidaan muuttaa tekemällä päätöksiä määrätietoisesti ja rohkeasti. Tampereellakin on opittavaa tästä ja erityisesti Pokkisen mainitsemasta henkilöstön mukaan ottamisesta. Sellaisenaan Hämeenkyrö ei kuitenkaan sovellu Tampereen verrokiksi. Hämeenkyrössä kunnallisveroprosentti on 21, jos Tampereella olisi ollut vuonna 2014 sama kunnallisveroprosentti kuin Hämeenkyrössä olisi Tampereen kaupungin tilinpäätös ollut yli 15 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Kuntatalouden tilanne tulee olemaan tulevaisuudessa hankala kaikkialla niin Tampereella kuin Hämeenkyrössäkin. Paljon riippuu siitä millaisen talousarvion maamme hallitus valmistelee ensivuodelle ja miten talousarvio kohtelee kuntia. Kuntien saamien valtionosuuksien leikkaaminen tarkoittaisi veronkorotuksia tai palveluiden karsintaa. Kaikkea ei voida kattaa uudistuksilla ja toiminnan tehostamisella.

Mikko Aaltonen
puheenjohtaja
Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *