Veroja on nostettava Tampereella

Aamulehti julkaisi tänään 11.11.2018 kirjoitukseni Tampereen taloudesta ja erityisesti verojen tasosta. Otsikkoa kirjoituksessani oli muokattu

Tampereen veroastetta on nostettava nyt eikä myöhemmin

Tampereen kaupungin talouden ongelmat ovat olleet tiedossa ja keskustelun aiheena jo pitkään. Keskustelu taloudesta varmasti kiihtyy kun Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontuu 19.11.2018 päättämään talousarviosta pormestari Lauri Lylyn (sd.) esityksen pohjalta.

Ongelmat Tampereen taloudesta eivät johdu niinkään kasvaneista menoista vaan ennen kaikkea heikosti kasvaneista tuloista. Tilanne johtuu muun muassa maan hallituksen valtionosuuksiin tekemistä leikkauksista, joiden vaikutus on vuositasolla yli sata miljoonaa euroa. Verotulot ovat kehittyneet huonosti ja yhteisöveron tuottokin on samalla tasolla kuin kymmenen vuotta sitten. Tilannetta ei voida korjata vain leikkaamalla menoja vaan keinoissa on huomioitava myös tulot, joiden kehityksestä talouden ongelmat johtuvat.

Tampereen veroprosentti on ollut 19,75 viiden vuoden ajan ja pormestarin esitys on, että veroprosenttia ei nosteta. Todellisuudessa harva tamperelainen kuitenkaan maksaa veroja tällä prosentilla. Todellisuudessa maksettavan veron määrään vaikuttavat monet tekijät kuten palkkatuloja saavien veronmaksajien ansiotulovähennys. Kuntaliiton mukaan Tampereen efektiivinen veroaste on tänä vuonna 14,40 prosenttia. Se on alhaisemmalla tasolla kuin vuonna 2011 jolloin efektiivinen veroaste oli 14,70 prosenttia. Tamperelaisten todellinen veroprosentti on siis laskenut, mikä osaltaan selittää kaupungin huonosti kehittyneitä verotuloja.

Aamulehdessä (15.8.2018) Tampereen kaupungin talousjohtaja Jukka Männikkö kertoi, että 0,5 prosenttiyksikön korotus veroprosenttiin toisi kaupungin kassaan lisätuloja noin 20 miljoonaa euroa vuodessa. Keskituloisen 3000 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan kohdalla korotus tarkoittaisi 15 euron lisämenoa kuukaudessa. Aamulehden viime toukokuussa tekemän kyselyn mukaan tamperelaiset korottaisivat mieluummin veroja kuin leikkaisivat palveluista saadakseen kaupungin talouden tasapainoon. Nyt valtuuston käsittelyyn tuleva talousarvioesitys on päinvastainen – palveluista leikataan mutta tuloveroa ei koroteta.

Talouden tasapainoon saattaminen on tärkeää ja valtuutetuilla pitää olla valmiutta hankaliinkin päätöksiin kuten verojen korottamiseen. Tulojen pienuuden aiheuttamaa talouden epätasapainoa ei voida ratkaista vain palveluista leikkaamalla. Odottamalla Tampereen talous ei korjaannu. Tampereen veroprosenttia on korotettava nyt eikä vasta myöhemmin kun talous on vielä vaikeammassa tilanteessa.

 

Mikko Aaltonen

puheenjohtaja

Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä

Kirjoitukseni Aamulehden mielipidepalstalla 11.11.2018.

1 Kommentti

  • Katja Vänni 09/03/2019 23:26

    Hyvä, että tamperelaiset olisivat valmiita korottamaan kunnallisveroa, palveluiden leikkaamisen sijasta.
    Veronkorotus on monella tapaa tärkeä ja suhteellisen pieni, kuten kerroit esimerkissä. Korotetaan veroja ja lasketaan jos mahdollista julkisten palveluiden, sote ja julkinen liikenne hintaa,
    Kulttuuripalvelut on turvattava ja kirjasto pidettävä maksuttomana. Lapsiperheille ei saa koitua liikaa maksuja, kun liikuntapaikkojen vuokria korotetaan. Tasa-arvoisempaa politiikkaa. Mikolla on oikea suunta!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *