Yllätysten vuosi 2020

Blogin kirjoittamiseni on ollut pitkällä suunnittelemattomalla tauolla. Ihan näin pitkään ei pitänyt sitä olla päivittämättä. Niin kuin me kaikki tiedämme niin vuosi 2020 ei ole ollut sellainen kuin sen oletettiin olevan. Poikkeuksellinen vuosi on hankaloittanut montaa asiaa kuten tämän blogin päivittämistä, mikä on kaikkien muutosten keskellä meinannut unohtua täysin.

Vuoden alussa Tamperelainen kuntapolitiikka meni eteenpäin omalla painollaan ja valtuustokauden viimeinen kokonainen vuosi oli lähtemässä käyntiin. Tilanne näytti alkuvuodesta hyvältä erityisesti talouden osalta. Pitkään tavoiteltu talouden tasapaino näytti olevan saavutettavissa mutta korona sotki kuvion täysin. Hallituksen kunnille kohdistamat korona-avustukset muuttivat kuitenkin talouden suuntaa ja pitkästä aikaa Tampereen talous on plussalla.

Henkilökohtaisessa elämässäni muutoksia aiheutti vuoden alussa alkanut Euroopan alueiden komitean istuntokausi. Minut oli valittu komitean varsinaiseksi jäseneksi. Komitean jäsenyys alkoi näyttää odotettua työllistävämmältä. Täysistuntoja olisi vuodessa kuusi ja valiokuntakokouksia myös. Kahden valiokunnan jäsenelle se tarkoittaa noin 18 kokousta vuodessa, jonka lisäksi on erilaisia seminaareja yms. tapahtumia. Näiden lisäksi minulla jatkuivat aikaisemmat luottamustoimeni. Kaiken tämän yhdistäminen Setlementti Tampere ry:n talous- ja hallintojohtajan tehtävän kanssa alkoi näyttää mahdottomalta. Irtisanouduin työstäni maaliskuun alussa. Suunnitelma luottamustoimiin paremmin sopivasta työstä oli olemassa mutta korona-tilanteen paheneminen Suomessa kaatoi suunnitelmat.

Vuoden alussa matkustaminen Brysseliin alueiden komitean kokouksiin oli vielä mahdollista. Kuvassa olen odottelemassa valiokuntakokouksen alkua komitean tiloissa.

Alueiden komitean kokouksissa ehdin alkuvuodesta käydä kolme kertaa ennen kuin matkustaminen Brysseliin lakkasi. Komitea sai onneksi nopeasti etäkokoukset toimimaan ja päätöksiä on saatu tehtyä etänäkin. Kaltaiselleni uudelle jäsenelle olisi kuitenkin ollut tärkeää päästä paikan päälle ja tutustua muihin jäseniin ja organisaatioon. Etäkokouksissa ei oikein tutustu kehenkään, kun asialistaa käydään läpi eikä epävirallisia puheita ole.

Tämän kaiken ohessa on aloiteltu myös kuntavaalityötä. Vaaliohjelmaa on kirjoitettu ja ehdokkaita kerätty. Ehdokkaita on vanhaan malliin ja näyttää siltä, että sadan ehdokkaan täysi lista saadaan kasaan.

Kuntapolitiikassa syksyn merkittävin päätös oli raitiotien toisen vaiheen rakentamisen aloittaminen. Nyt kun ensimmäinen vaihe on valmis, on hyvä jatkaa saman tien työtä samalla porukalla. Allianssi on osoittanut kykynsä rakentamisen ensimmäisessä vaiheessa. Aikataulua ollaan edellä ja tavoitekustannus on alitettu 26 miljoonalla. Rataverkon laajentaminen mahdollistaa Hiedanrannan kaupunginosan tehokkaan rakentamisen ja jo hankitut vaunut saadaan tehokkaampaan käyttöön palvelemaan yhä useampaa tamperelaista.

Syksyllä pääsin kaupunginhallituksen mukana tutustumaan ratikkaan Ruskon varikolla. Hienolta näytti. Ratikka nostaa tamperelaisen joukkoliikenteen täysin toiselle tasolle.

Oletettavaa on, että kuntavaalien läheisyys alkaa näkyä Tampereenkin kuntapolitiikassa voimakkaasti. Valtuuston kokouksista tulee pitkä, kun kaikki haluavat ääneen ja näkyville.

Jatkossa koitan kirjoittaa tännekin säännöllisemmin enkä vain Facebookiin ja Twitteriin. Hyvää alkanutta vuotta 2021!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *